„Bosnalijek“ ponovo na prodaju

Bez autora
Jun 05 2011

Vlada Federacije BiH još nema jasan program privatizacije preduzeća s udjelom državnog kapitala, mada je prije dva mjeseca dopremijer Desnica Radivojević najavio prodaju svih preduzeća u kojima federalna Vlada ima manjinski udio. Radivojević je dobio načelnu podršku svih stranaka platformaške koalicije, no ubrzo su počeli stizati zahtjevi resornih ministarstava za izuzećem pojedinih preduzeća, pa se na koncu privatizacijski spisak sveo na dva-tri preduzeća. Tako je na izričit zahtjev vrha SDA iz programa privatizacije izuzeta Fabrika duhana Sarajevo, u kojoj federalna Vlada ima blizu 40 posto suvlasništva, a u program je uvršten Unis, u kojem federalna Vlada ima većinski a Fabrika duhana Sarajevo manjinski udio! Takvih primjera ima bezbroj i nije teško zaključiti da federalni program privatizacije ne slijedi ekonomsku i razvojnu logiku nego isključivo logiku stranačkih interesa i poduzetničke nomenklature naslonjene na stranačke vrhove.

„Bosnalijek“ ponovo na prodajuVlada Federacije BiH još nema jasan program privatizacije preduzeća s udjelom državnog kapitala, mada je prije dva mjeseca dopremijer Desnica Radivojević najavio prodaju svih preduzeća u kojima federalna Vlada ima manjinski udio.

Radivojević je dobio načelnu podršku svih stranaka platformaške koalicije, no ubrzo su počeli stizati zahtjevi resornih ministarstava za izuzećem pojedinih preduzeća, pa se na koncu privatizacijski spisak sveo na dva-tri preduzeća. Tako je na izričit zahtjev vrha SDA iz programa privatizacije izuzeta Fabrika duhana Sarajevo, u kojoj federalna Vlada ima blizu 40 posto suvlasništva, a u program je uvršten Unis, u kojem federalna Vlada ima većinski a Fabrika duhana Sarajevo manjinski udio! Takvih primjera ima bezbroj i nije teško zaključiti da federalni program privatizacije ne slijedi ekonomsku i razvojnu logiku nego isključivo logiku stranačkih interesa i poduzetničke nomenklature naslonjene na stranačke vrhove.

Gotovo je izvjesno da će federalna Vlada prodati građevinsko preduzeće Hidrogradnja kao što je jedanako tako izvjesno da će Hidrogradnju kupiti SDA-ov građevinski poduzetnik Alija Gadžo, vlasnik preduzeća Ans Drive. Gadžo je za Hidrogradnju zainteresiran prije svega zbog solidnih referenci koje ovaj nekadašnji građevinski div ima u izgradnji energetskih objekata, što će biti značajan kapital u predstojećem investicionom ciklusu u oblasti energetike.

Na drugoj strani, SDP je zainteresiran za prodaju manjinskog kapitala u Bosnalijeku, za čije je preuzimanje još uvijek zainteresirana američka farmaceutska kompanija Alvogen. SDA se ranije protivila prodaji Bosnalijeka Alvogenu, dijelom zbog pritiska aktuelnog menadžementa u ovom farmaceutskom preduzeću a dijelom zbog niske vrijednosti Bosnalijekovih dionica koje su u tom trenutku bile pale na oko 23 KM. No, aktuelna vrijednost Bosnalijekovih dionica niža je za skoro 50 posto, ali ta činjenica po svemu sudeći neće poremetiti SDP-ovu odluku o prodaji Bosnalijeka.

Konačni plan privatizacije federalna Vlada bi trebala usvojiti do sredine juna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik